Sarajevski energetski forum – SEF

Sarajevski energetski forum – SEF održan je od 21.-23.06.2023. godine, u hotelu Hills Ilidža, a u organizaciji Fondacije Solarna akademija i partnera, te pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Tokom ovog trodnevnog foruma održane su panel diskusije i prezentacije na kojima su predstavnici poslovne javnosti i predstavnici vlasti iz Bosne i Hercegovine, regiona i Evropske unije diskutovali o važnosti prelaska na obnovljive izvore energije, odnosno, važnosti ispunjenja uslova koji se tiču dekarbonizacije.

Drugog dana SEF-a održana je panel diskusija na temu: „Zeleni certifikati i garancije porijekla – kako pripremiti privredu za 1. januar 2026. i proces uvođenja taksi na emisiju CO2?“.  Svoj doprinos ovoj panel diskusiji dali su predstavnici Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH, UNDP-a, Drvnog klastera Hercegovina, dok je ovom panel diskusijom moderirao predstavnik Operatora za OIEiEK, Almir Muhamedbegović.

Govoreći o najavama iz EU o primjeni CBAM Uredbe (Mehanizam Prekograničnog  Prilagođavanja Ugljika ( Carbon Border Adjustment Mechanism- CBAM) od 2026. godine, Almir Muhamedbegović je istakao da „izvoznici iz Bosne i Hercegovine imaju mogućnost da izbjegnu ovo granično oporezivanja ugljika na svoje proizvode (električne energije, čelik, cemant, aluminij i vještačka đubriva) samo ako naša država uvede validan interni sistem obračuna CO2 usklađen sa EU ETS standardima, a  koji regulišu sistem praćenja, izvještavanja i provjere emisija CO2″. U tom slučaju novac koji bi se internim oporezivanjem CO2 skupio, ostao bi u našoj državi i bio bi nam raspolaganju za sopstvenu energetsku  tranziciju.

Stoga institucije moraju već danas raditi na uspostavi internog obračuna ugljika, ako ne želimo da nam izvozna industrija bude dodatno porezno opterećena, što je i prihvaćeno kao zaključak ove panel diskusije.

Garancije porijekla električne energije će u tome igrati, također, važnu ulogu kao validan i sljediv dokaz o porijeklu električne energije iz obnovljivih izvora energije u njenom cjelokupnom toku od proizvođača do krajnjeg potrošača, zaključio je Muhamedbegović.

Sastavni dio foruma bio je i sajam izlagača, gdje su se učesnici mogli upoznati s najnovijim dostignućima po pitanju pružanja usluga, te opreme i savremenih rješenja i gradnje za čistu energiju, zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.