Predstavnici Operatora za OIEiEK na regionalnoj konferenciji “Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu”

U Palati „Srbija“ u Beogradu jučer je održana regionalna konferencija “Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu“, kojoj su prisustvovali i predstavnici Upravnog odbora i direktor Operatora za OIEiEK.

Konferencija je okupila predstavnike vlasti, regulatornih agencija i energetskih kompanija iz zemalja zapadnog Balkana i Norveške koji su razgovarali o regionalnoj energetskoj perspektivi i norveškim ulaganjima u energetski sektor Zapadnog Balkana, prilikama i mogućnostima financiranja obnovljivljivih izvora energije, te o razvoju i iskustvima norveškog energetskog sektora u obnovljivim izvorima energije.

Na skupu je razmatrano pitanje ulaganja u obnovljive izvore energije, kao i uspostava regionalnog energetskog tržišta između Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Konferencija je održana u organizaciji ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i Sarajevu, a u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Norveška-BiH i norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike. Na ovom događaju Bosnu i Hercegovinu je predstavljao predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.