Energetski samit 2023.

U Neumu je od 26. do 28. aprila 2023. godine održan Energetski samit koji je okupio oko 500 predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjaka iz oblasti energetike i poslovnih subjekata s ciljem promoviranja prakse održive energije i podrške razvoju zelene ekonomije u Bosni i Hercegovini.

Na ovogodišnjem Energetskom samitu održane su panel diskusije i sporedni događaji o različitim temama vezanim za energetsku tranziciju u državi. Kroz ukupno sedam panela, panelisti su, tokom tri dana, diskutovali o ulogama poslovnih subjekata, građana i kreatora politike u tranziciji ka čistoj energiji, o utvrđivanju cijena ugljika, kao i podršci pravednoj tranziciji regiona bogatih ugljem, te poboljšanju cyber sigurnosti u energetskom sektoru, neophodnosti ulaganja u energetsku efikasnost stambenih zgrada i promociji e-mobilnosti kao održive opcije transporta.

Uoči Energetskog samita u Neumu je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Bosni i Hercegovini prezentiralo Nacrt Integrisanog plana za energiju i klimu Bosne i Hercegovine (NECP) predstavljajući glavna pitanja u okviru strateškog pristupa Bosne i Hercegovine ka implementaciji procesa dekarbonizacije energetskog sektora do 2030. godine.

Energetski samit 2023. zajednički su organizovali Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz Projekat asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Britanska ambasada Sarajevo, EU Delegacija u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Ministarstvo vanjskih poslova Češke Republike, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.